Therapeutisch elastische kousen (TEK), ook wel steunkousen genoemd, geven van buitenaf druk op de huid. De kous bevordert de afvoer van bloed en/of lymfevocht uit een arm of been, zodat klachten verminderen of verdwijnen. Dit werkt bevorderend op de conditie van het onderhuidse weefsel. Wij leveren zowel arm– als beenkousen.
 
Indicaties
TEK worden toegepast bij diverse aandoeningen. Preventief kunnen therapeutische elastische kousen worden gedragen bij bijvoorbeeld een staand of zittend beroep. Daarnaast worden TEK ook voorgeschreven bij varices (spataderen), na een doorgemaakte trombose, een genezen ulcus cruris (open been), veneus oedeem, lymfoedeem of lipoedeem.
 
Het aanmeten van therapeutische elastische kousen
Therapeutische elastische kousen zijn leverbaar in verschillende materialen, kleuren en drukklassen. Wij werken met verschillende gerenommeerde merken, zodat voor ieder probleem een optimale kous verstrekt kan worden. Uw maten worden nauwkeurig opgemeten en de conditie van uw huid wordt beoordeeld. Op basis van uw persoonlijke situatie en aan de hand van gegevens op de verwijzingen krijgt u steunkousen met de juiste therapeutische druk aangemeten.
 
Levertijd
De gemiddelde levertijd van therapeutische elastische kousen kan variëren van 7 tot 14 dagen.
 
Het passen van de therapeutische elastische kousen
Het aantrekken van therapeutische elastische kousen gaat niet gemakkelijk. Bij het passen van de kousen krijgt u een duidelijke aan– en uittrekinstructie. Er zijn speciale aan- en uittrekhulpmiddelen verkrijgbaar
. Wij kunnen u hierin adviseren. Tijdens de pasafspraak ontvangt u een brochure met wasvoorschriften, onderhoudsadviezen en garantiebepaling.
 
Vergoeding
Therapeutische elastische kousen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hoeveel kousen u per jaar vergoed krijgt is afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft afgesloten. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis