Acne is een aandoening van de talgklieren. De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat er acne. Acne komt in verschillende vormen en maten voor: ontstoken plekjes (pustels), rode bultjes (papels), zwarte of witte puntjes (open of gesloten comedonen).
 
Acne ontstaat door een combinatie van een verhoorningsstoornis van de huid, verhoogde talgproductie en de bacterie (propioni-bacterium acnes). De mate waarin deze factoren aanwezig zijn, bepaalt of iemand last krijgt van acne.
 
Voedingsmiddelen & levensstijl
Een ongezonde levensstijl, onevenwichtige voeding en roken kunnen een negatieve invloed hebben op acne, maar zijn dus geen veroorzaker van acne. Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar effecten van voedingsmiddelen en levensstijl op acne beschikbaar. Hieruit is onder meer gebleken dat voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (zogenaamde slechte koolhydraten) een negatieve invloed hebben op acne. Slechte koolhydraten zijn onder andere: suiker, honing, chocola, dextrose, mais, aardappelen, etc.
 
Behandelingen
De huidtherapeut behandelt verschillende vormen van acne en acne-littekens. De behandeling kan in combinatie uitgevoerd worden met de medicamenteuze behandeling van een arts. De huid wordt eerst schoongemaakt om vervolgens de ontstekingen te verwijderen. Daarna wordt er een verzorgende crème aangebracht. Deze crème zal worden aangepast op de huid en de eventuele medicatie die gebruikt wordt.
 
De producten waar De Huidtherapeuten mee werken zijn onder meer afkomstig van Avène, Eucerin, Louis Widmer en Neostrata.
 
Het is mogelijk om de acnebehandeling met microdermabrasie of een fruitzuur peeling uit te breiden om het ontstaan van nieuwe verstoppingen te voorkomen en om littekens te verminderen en te voorkomen. Door de acnebehandeling zal de huid rustiger worden. Door alle oneffenheden te verwijderen, zullen er minder snel nieuwe ontstekingen ontstaan waardoor pijnlijke rode plekken voorkomen.
 
Vergoeding
Indien u aanvullend verzekerd bent, worden acnebehandelingen váák gedeeltelijk of geheel vergoed. Dit is afhankelijk van de aanvullende verzekering die u heeft afgesloten. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis.
 
Tip: kijk op de website van Independer of Zorgwijzer voor het actuele vergoedingsoverzicht voor acnetherapie per zorgverzekeraar.