Brandwonden laten meestal ernstige littekens achter. De littekens kunnen gaan samentrekken en zo de bewegelijkheid van een gewricht beperken. Ook kunnen littekens voor esthetische hinder zorgen.
 
Specialisatie Huidtherapie na Brandwonden
Speciaal voor mensen met brandwondenlittekens hebben de huidtherapeuten Jeune de Graaf en Rina Rijkenberg in 2010/2011 de post-hbo opleiding 'Huidtherapie na Brandwonden' gevolgd. De Hogeschool Utrecht heeft deze post-hbo-opleiding samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting en specialisten uit de Nederlandse en Belgische brandwondenzorg ontwikkeld.
 
Huidtherapeuten die deze opleiding hebben gevolgd, kunnen nu verlichting bieden met litteken-, camouflage- en oedeemtherapie. Voor de kwaliteit van leven van mensen met brandwonden betekent dit een grote stap vooruit.
 
Littekens van ernstige brandwonden gaan niet meer weg. Ook de huidtherapeut kan dat niet veranderen. Wat de huidtherapeut wél kan doen, is verlichting en verzachting geven. Littekens soepeler maken of roodheid laten afnemen. Wanneer er sprake is van een pijnlijk en/of vastzittend litteken kan littekentherapie zorgen voor mobilisatie en versoepeling van het litteken en zodoende eventuele bewegingsbeperking verminderen. Daarnaast kan de huidtherapeut behulpzaam zijn bij het leren toepassen van speciale water- en veegvaste camouflageproducten.
 
Aangezien elke huid en elk litteken anders is, zal het resultaat per persoon verschillen. Tijdens een eerste gesprek geeft de huidtherapeut een reëel beeld van wat haalbaar zou kunnen zijn.
 
Vergoeding
Indien het litteken een bewegingsbeperking veroorzaakt, wordt littekentherapie bij sommige zorgverzekeraars gedeeltelijk of geheel vergoed. Dit is afhankelijk van de zorgverzekering die u hebt afgesloten. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis.