Iedereen die haren heeft op plaatsen waar men dat liever niet wil, kent het probleem van altijd maar scheren, harsen of epileren. Er bestaan verschillende vormen van overbeharing.
 
Hirsutisme is bij een vrouw voorkomend mannelijk beharingspatroon. De oorzaken van hirsutisme kunnen hormonaal, iatrogeen (na het toedienen van medicijnen zoals androgene steroïden) en idiopatisch (geen oorzaak te vinden) zijn. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen. Bij hirsutisme zijn de terminale haren (de definitieve haren) in de meerderheid.
 
Hypertrichose is een plotselinge toename van haargroei. Bij hypertrichose kan onderscheid gemaakt worden in congenitaal (aangeboren) en verworven hypertrichose. Oorzaken hiervan kunnen hormoonstoornissen zijn, geneesmiddelen gebruik of overbeharing na gipsverband (posttraumatisch).
 
Om storende haren definitief te verwijderen is onder andere elektrische epilatie effectief.
 
Behandeling
Er zijn verschillende methoden van elektrische epilatie, namelijk de diathermie, de blendmethode en de flashmethode. De keuze voor een methode is afhankelijk van huidtype, gevoeligheid en de haren. Lichte haren, rode en grijze haren kunnen alleen met elektrische epilatie behandeld worden en niet met een laser. Deze haren bevatten namelijk geen pigment, dat noodzakelijk is voor laserontharing.
 
Bij elektrisch epileren wordt een naaldje langs de haar de follikel (haarzakje) in gebracht, waarna door verhitting de voedingsbodem van de haar vernietigd wordt. Deze methode is tijdrovend, omdat maar één haartje tegelijkertijd kan worden behandeld. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.
 
Vergoeding
Indien u aanvullend verzekerd bent, wordt ontharing door middel van elektrische epilatie en/of lasertherapie meestal gedeeltelijk of geheel vergoed. Dit is afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft afgesloten, met name de aanvullende verzekering. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis.