Ongewenste haargroei op verschillende plaatsen van het lichaam komt veelvuldig voor. Laserontharing is een goede methode om deze haren snel en effectief permanent te reduceren.De gekoelde kop van het laserapparaat wordt geplaatst op het te behandelen gebied. De puls van de laser, welke maar in een fractie van een seconde zijn energie vrijgeeft, richt zich op het pigment onderaan de haar. Door de vrijgekomen warmte vernietigt hij het haarzakje waaruit de haar groeit. Door de korte afgifte van warmte en het gebruik van een gekoelde kop is de huid in de omgeving van de haar goed beschermd. Daarnaast wordt ter bescherming gebruik gemaakt van een verkoelende gel.
 

Heeft u ongewenste haargroei en wilt u hier iets aan doen? Neem dan gerust contact met ons op via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ons contactformulier of bel ons (026-3391099).

Een laserbehandeling varieert afhankelijk van het te behandelen gebied van een paar minuten tot een uur of meer. Voor een optimaal resultaat moet uw haar in de groeifase met laserlicht worden behandeld. Gemiddeld heeft men 6 tot 8 laserbehandelingen nodig met 5 weken tussen elke laserbehandeling.
 
Indicaties
Laserontharing wordt toegepast bij ongewenste haargroei, zoals hirsutisme (haargroei bij vrouwen volgens mannelijk patroon), hypertrichose (bovengemiddelde ongewenste haargroei), hidradenitis suppurativa (chronische ontsteking haarzakjes in liezen en oksels), bij ingroei van haren zoals bij cirkelharen, sinus pilonidalis (haarnestcyste) en bij pseudofolliculitis barbae (ontstekingsreactie in baardstreek door teruggroei van haar in de huid).
Laserontharing werkt bijna voor ieder huidtype en haarsoorten, bij mannen en vrouwen en op nagenoeg iedere plaats van het lichaam, m.u.v. de oogkassen. Mensen met een lichte huidskleur en donker haar zijn het meest geschikt voor behandeling met de laser.
Lichte haren, rode en grijze haren kunnen alleen met elektrische epilatie behandeld worden en niet met een laser. Deze haren bevatten namelijk geen pigment, dat noodzakelijk is voor laserontharing. Ook kan door medicatie of bepaalde aandoeningen de huid overgevoelig zijn voor licht, waardoor laserbehandelingen niet uitgevoerd kunnen worden. Elektrische epilatie of harsen is dan een prima alternatief.
 
Diode-laser
De Huidtherapeuten werken met de MedArt Diode Laser. De voordelen van een diode-laser zijn onder andere:
  • de diode-laser heeft een golflengte van 810 Nm (de golflengte om overbeharing te behandelen).

  • de gekoelde scanner, waardoor de kans op huidbeschadiging is beperkt en de behandeling aangenamer wordt ervaren.

  • het lange termijn van diode-lasers effect is al meer dan 30 jaar bekend. Dit in tegenstelling tot IPL-systemen, deze zijn pas op de markt sinds de jaren '90.

  • bij de diode-laser blijft de energie constant en dus ook de behandelkwaliteit, wat tot uitdrukking komt in het eindresultaat. IPL-systemen werken daarentegen met lampen die per behandeling in kwaliteit afnemen (zoals bij een zonnebank). De kwaliteit per behandeling is hierbij dus niet constant.

 
Voorafgaand aan de behandeling
Vanaf zes weken voorafgaand aan de eerste behandeling mag er niet meer worden gezond. Ook niet onder de zonnebank. Dit voorkomt het onnodig risico op pigmentverschuivingen.
Vanaf zes weken voorafgaand aan de eerste behandeling mogen de haren niet meer worden verwijderd met hars, Epilady of d.m.v. plukken. Voor de behandeling is het noodzakelijk dat de haareinden aanwezig zijn in de haarwortel. Scheren of knippen mag wel evenals het gebruik van ontharingscrème.
Aan de behandelende therapeut dient te worden gemeld welke medicijnen er zijn gebruikt in de weken voorafgaand aan de behandeling. Dit in verband met mogelijke versterking van huidreacties op de behandeling.

Direct na de behandeling
De eerste uren na de behandeling moet de huid zoveel mogelijk worden ontzien. Het aanbrengen van Aloë Vera of aftersun is toegestaan om de huid te koelen en om het eventueel voorkomende branderig gevoel tegen te gaan.
Na de behandeling mag er 1 tot 2 dagen niet worden gezwommen of een bezoek aan de sauna worden gebracht. De huid moet eerst tot rust komen. Daarnaast wordt aanbevolen veel water te drinken. Dit helpt het lymfesysteem om de vernietigde haarfollikels op te ruimen.
De behandelde huid mag nooit worden gekrabd. Ook de dagen volgend op de behandeling niet. Hierdoor kunnen namelijk onnodig korstjes ontstaan, die kunnen leiden tot pigmentverschuivingen.

Vergoeding
Indien u aanvullend verzekerd bent, wordt ontharing door middel van elektrische epilatie en/of lasertherapie meestal gedeeltelijk of geheel vergoed. Dit is afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft afgesloten, met name de aanvullende verzekering. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis.

 

Tip: kijk op de website van Independer of Zorgwijzer voor het actuele vergoedingsoverzicht voor laserepilatie per zorgverzekeraar.