Lymfoedeem wordt veroorzaakt door het onvoldoende functioneren van of een defect aan het lymfesysteem. Dit kan komen door een operatie of bestraling of een infectie, waarbij lymfeklieren en / of -banen verwijderd of beschadigd zijn. Het kan ook een aangeboren defect zijn, dan heet het primair lymfoedeem.
 
Behandelingen
De behandelingen door een huid-/ en oedeemtherapeut kunnen bestaan uit:
 
Manuele lymfedrainage
Dit is een massagetechniek die gericht is op de stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van het functioneren van het niet aangedane gedeelte van het lymfestelsel.
 
Compressietherapie
Om de afname van de omvang te realiseren is het meestal van belang dat er gezwachteld wordt. Deze zwachtels kunnen vervelend zijn, maar zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Zodra de omvang naar wens is, kunnen er therapeutisch elastische kousen worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
 
Oefen- en ademhalingstherapie
Met behulp van de werking van de spieren kan de afvoer van het vocht bevorderd worden. Door oefeningen uit te voeren tijdens en na de therapie kan de functie van de ledematen verbeteren of goed blijven. Met behulp van de ademhalingsoefeningen wordt de aanzuigwerking van het lymfestelsel ondersteund.
 
Lymftaping
Als ondersteuning van de oedeemtherapie kan lymftaping worden gebruikt. De tape heeft een liftende werking op de huid, die de onderhuidse doorbloeding en afvoer van lymfevocht bevorderen.
 
Voorlichting
Naast de therapieën en oefeningen zijn er meerdere aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. U zult voorlichting krijgen over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit is van belang voor de zelfredzaamheid in het dagelijks leven.
 
Kijk hieronder voor een filmpje over de behandeling van lymfoedeem.
 
Vergoeding
Oedeembehandelingen worden bij chronische indicatie vergoed uit de basis verzekering vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen komen vaak uit de aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft afgesloten met name de aanvullende verzekering. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis.